nedeľa 26. júna 2011

Abacus a kríž, alebo vedec pápežom

A.D. 999 arcibiskup z Ravenny mal na stole položeny list pergamenu o konci sveta v roku 1000. Ohlasoval prichoď Satana, nešťastia vyvolané kométami, sopkami, vlkov, ktorí vtrhnú do chrámov, vládu  Antikrista a nakoniec druhy príchod Spasiteľa, ktorý odmení dobrých a spali v ohni pekelnom zatratených. V najtemnejšom veku sveta, keď nastaval jeho koniec, si arcibiskup sadol za stôl a napísal list:  „Požiadali ste ma, že ak mám nejaké geometrické riešenia, o ktorých ste nepočuli, že Vám ich mam poslať. Ale zaneprázdnenie svetskými vecami, mi až teraz umožnilo Vám napísať.  V tých geometrických obrazcoch, ktoré som Vám poslal, bol trojuholník ......"
Arcibiskup sa volal Gerbert z Aurillacu a ešte v tom roku sa stal ako nominant a priateľ cisára Otta III. pápežom Silvestrom II. Bola jedna s tých lepších nominácii. Gerbert bol učenec a charakter. Prvý európsky vedec v plnom zmysle toho slova. Vzdelal sa v kláštoroch Španielska, ktoré v tých dobách mali čulú výmenu vedomosti a písomnosti s najväčšou vtedajšou knižnicou v Córdobe, kde bolo  400 000 rukopisov a mnohé z nich o matematike, medicíne, fyzike aj astronómii. Arabské preklady kníh Grékov, Peržanov, Indov a samozrejme užasne vedomosti samotných  Arabov. Vedel, že zem je guľatá a že Merkúr a Venuša obiehajú okolo Slnka. Bol prvým kresťanom používajúcim arabské čísla.  Znovu objavil a zdokonalil abacus, pravzor počítacích strojov. Zostrojil varhany, astrolab a glóbus. Ten samozrejme bez Ameriky.
Zmodernizovaný abacus.
 Narodil sa ako pastier ( čo velmi vhodný začiatok pre papeža) a postupne sa vypracoval. Ako dvadsať ročný vyryl do starého oltárneho kameňa katedrály v Elne na hraniciach Francie,  keď sa vracal zo štúdia v Španielsku svoje meno so znakmi cirkvi, vedy a impéria. Stal sa učiteľom, spoločníkom a priateľom troch cisárov Ottu I.,  Ottu II. a aj Ottu III.
Iluminácia korunovácie Otta III. Gerbert je ten šedivý naľavo.
Jeho život univerzálneho vzdelanca zavŕšilo zvolenie za pápeža v réžii Otta III. v roku 999. Ako muž vysokých mravných zásad bojoval proti ženeniu sa kňazov a prenášaniu cirkevných úradov na vlastných synov. Ale ešte dlho bola ľudská prirodzenosť silnejšia, než papežove napomenutie. Nemal žiaden strach z kalendárov a „Y1K - The Year 1000 problem" opradený apocalypsou preklenul úplné hladko. (Nakoniec pre zlý výpočet Ježišovho narodenia, bol Y1k v roku 997) Ale hlavne predznamenal nové časy, v ktorých sa aj samotnej cirkvi začala rozvíjať veda a tvorivosť. Gerbert , spoločne s Ottonmi, dokončil porážku Goga a Magoga (pohanstva) v Európe.  Napomenul Vladimíra Kijevskeho a Olafa Tryggvasona aby konvertovali svojich poddaných na kresťanov. Je zaujímavé, že nórskemu kráľovi zakázal používať rúnové písmo a prikázal latinku, ako prejav civilizácie. Za to Vladimírovi ponechal cyriliku moravských vierozvestcov, ako písmo zjavne civilizované.
K jeho smrti sa viaže legenda. Už za jeho života ho podozrievali so spojenia s diablom.  Predpovedali mu, že zomrie pri omši v Jeruzaleme.  Taká smrť ale pápežom ešte stáročia nehrozila. Ale pozabudol na ošemetnosť proroctiev. Slúžil omšu v Ríme, v kostole Panny Márie Jeruzalemskej a tam si diabol prišiel pre jeho dušu. Ale to je len zlomyseľná legenda. Keď zomrel "svet potemnel a mier sa vytratil" ako dal vysekať do jeho epitafu pápež Sergius IV.
Jeho príbeh som objavil viac menej náhodou. Pri mojom zaujme o ranný stredovek v našich končinách som narazil na krásnu knižku Nancy Márie Brown: The Abacus and the Cross: The Story of the Pope Who Brought the Light of Science to the Dark Ages . Ktorá okrem iného bola zdrojom týchto riadkov. A temer celého perexu.

Áno bol to tento pápež,  ktorý posvätil kráľovský majestát Štefana I. apoštolského kráľa  Uhorska a zaslal mu korunu (ktorá sa stratila). Dokončil zriadenie ostrihomského arcibiskupstva, zriadil samostatnú uhorskú cirkevnú provinciu a tým na 1000 rokov zmenil dejiny nášho slovenského sveta. Je to ten pápež,  ktorého príbeh namaľoval maďarský umelec Gábor Szinte na steny kostola Saint Simon blízko Aurillacu, kde sa Silvester II. narodil.

(Odkaz pre obrancov pápežov: keďže dišputy sa predražili, tento blog nie je namiereny proti žiadnému papežovi, o čom svedči aj to, že Brownovej kniha je doporučená aj The Pope Benedict XVI Forum  v časti Popes and science.)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára