nedeľa 26. júna 2011

Fresky.

Sú slávne katedrály, v ktorých sú slávne fresky od slávnych maliarov. Maľby, ktoré sú predmetom štúdia odborníkov, vykrútených stavcov návštevníkov a je ich plna každá encyklopédia. Mam brata a ten pozná úžasnejšie fresky. Nenamalovali ich za peniaze Medičejskych, nesedávali pod nimi pápeži a len nemnohé sú zapísané v knihách, ktoré zohnať je temer nemožne.
Gotické fresky v malých slovenských kostoloch a kostolíkoch. Umenie veľakrát zatajené pod vrstvami premalieb. Nádhera vytvorená v krajine, ktorou prehrmel tatársky vpád, bratrícke rabovačky a ruvačky o uhorský trón. Fresky maľované farbami, na ktoré sa spolu so šľachtou skladali cele dediny. Maľovali ich rovnako talentovaní umelci a na rovnako večné námety ako v šťastnejšej časti Európy.

Bíňa
Čerín
Chyžné
Gánovce
Koceľovce
Kraskovo
Kyjatice
Liptovské Sliače
Ludrová
Martinček
Necpaly
Ochtiná
Očová
Plešivec
Poníky
Rimavská Baňa
Sazdice
Šamorín
Šivetice
Smrečany
Stará Halič
Štítnik
Turčianske Jaseno
Veľká Lomnica
Želiezovce
Žíp
Zolná

Obrázky sú detailmi. Nenahradia očarenie z kostolíkov kde vznikli, vzrušenie z ich objavovania po krajine a rozprávanie s ľudmi, ktorí vám ich predstavia, ako to poznám z rozpravania brata. Sú malým návodom na prijatie vlastných zdrojov svetovosti, po ktorých zahľadení do cudzieho veľakrát nevedomky šliapeme.
Autor fotiek: František Satko

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára