nedeľa 26. júna 2011

Záhady Antiky 10. Tridsať strieborných.

V evanjeliu Sv. Matúša kapitola 25, verš 15 sa spomína , že Judáš Iškariotsky predal Ježiša za 30 strieborných.  Koľko to vlastne bolo. A čo by taký obchod vyšiel dnes.
Prvá možnosť. Judáš predal Krista za rímske mince. Denár mal v čase Tiberia váhu 3,8 gramu. V tých časoch denáre mali celkom dobru kvalitu a boli zo striebra na 90 a viac percent. Dnešná cena striebra rýdzosti 0,925 je 1,99 eura za gram. Keď Spasiteľa predal za rímske mince, mal v mešci striebro v cene 227 eur. Lenže Matúš nenapísal, že dostal denáre. Pritom denáre poznal. Pri skúške „Dajte cisárovi, čo je cisárovo ...." (Mat. 22, 15) jasne píše o denári s portrétom cisára ako verejnej daňovej minci.

Matúš vlastne doslova nepíše o peniazoch ale o kúskoch striebra. Tak sa v tých časoch označovali hlavne helénske mince razene v Levante. „Hlavným podozrivým" je tyrsky polšekel najmä jeho jeruzalemský variant. Chrámová daň sa platila v polšekeloch. Polšekel na muža. Preto v chráme boli zmenárnici, aby si veriaci mohli zmeniť svoje obeživo. Chrámovým pokladníkom sa daň ľahšie počítala. Peniaze si Judáš pýtal od veľkňazov. Veľkňazi sa Judášovi neskladali  z vlastných peňazí, ale použili chrámovú daň. (Keby sa skladali, dostal by viac, lebo ich bolo 71.) Ale asi Judáš dostal 30 strieborných židovských polšekelov  každý o váhe 6,2 gramu. Pri dnešnej cene striebra to je 370 eur. Ak mame veriť Matúšovi, veľkňazi  urobili dobrý obchod. Lebo Judáš im peniaze vrátil. Ako poškvrnene krvou, nedali ich naspäť do pokladnice, ale kúpili hrnčiarovo pole na pochovávanie cudzincov.

Takže pri vyrátaní hodnoty  podľa váhy striebra, Judáš dostal 227, ale skôr 370 eur. (Ja by som za taký bagateľ, nebonzol ani Mečiara.)
Ale tie polšekely z Jeruzalemu a tiež rímske denáre razené medzi rokmi 18. BC až 69. A.D. sa dajú aj dnes kúpiť medzi numizmatikmi. Pri dnešnej internetovej cene 294 eur za polšekel, by „Judáš" vyšiel na 8.820 eur. Pri kupé 30 strieborných denárov cisára Tiberia by bolo treba investovať 13.500 eur. Je to veľa alebo malo? Ako pre koho. (keď prirátate 2000 šrotovného mate novú Škodu Octavia.) Judáš by pri najhoršej variante stal skoro 14.000 eur.
Je ale ešte jedna možnosť. Možno dnes sa nie je treba skladať Judášovi. Po tom, čo tridsať strieborných dal keramicky majster do obehu a pri 2000-ročnych úrokoch, každý z nás ich zopár má vo vrecku alebo v peňaženke.

obr. http://www.forumancientcoins.com/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára