nedeľa 26. júna 2011

Bulhar spasiteľom Európy.

„Oznamujem Vám, keďže odmietate platiť dane, miestoprisažne prísahám, že sa nevrátim do vlasti skôr ako nezničím Vaše kráľovstvo a nezbúram hradby tohto mesta, na ktoré sa tak spoliehate. Z Vášho najsvätejšieho chrámu Hagia Sophia urobím kúpele pre svojich vojakov a roztrieskam Pravý kríž o Vašu hlavu, pre väčšiu slávu nášho Boha, k čomu nám On bude pomáhať."
V roku 716 A.D. napísal vládca všetkých moslimov kalif Sulejman byzantskému cisárovi  Leovi III., že by bolo zahodno začať platiť výpalné. Leo, hlava svetového kresťanstva, to pochopiteľné omietol. A tak kalif poslal brata Maslamu s vojakmi, aby cisára prehovoril. Maslama už predtým rozdrvil 80 000 byzantskú armádu a tak bez problémov v roku 717 A.D. obkľúčil so 120 000 Saracenmi Konštantínopol. Byzantínci nechceli kapitulovať, čo Maslamu dosť vytočilo a napísal list z ktorého citácia je v perexe.
Byzantíncom sa podarilo odraziť pomocou gréckeho ohňa útoky loďstva, ale na pozemnú armádu nemali dosť síl. Čučali za hradbami. Hlavne mesto bolo aj lepších časoch schopne postaviť najviac 12 000 obrancov. Proti obliehajúcim Arabom použili osvedčenú zbraň použitú pri  obliehaní mesta avarsko-slovanskou alianciou v roku 626 A.D.. Patriarcha urobil procesiu s ikonou Bohorodičky. (možno s touto, lebo ta pochádza s Konštantínopola.).
 
Ono to aj nejaký čas stačilo, lebo hradby boli vysoké a Arabi sa neponáhľali, čakali na posily. Obživu si zatiaľ chceli zaobstarať plienením okolia. Ale stalo sa niečo nečakané. Arabov pri rabovačkach napadali Bulhari. Preto musel Maslama opevniť vlastný tábor pred dotierajúcou zmeskou polovičných Hunov a Slovanov.
No a pravé vtedy zaúradovala ta ikona. Ako býva dejinným pravidlom, ortodoxným kresťanom, keď majú namále, príde na orodovanie Bohorodičky na pomoc nejaká globálna katastrofa najčastejšie generál Zima. (Ono im to funguje aj v časoch modernej seizmologie a meteorológie. Vraj Stalin dal Vladimirsku Theotokos (Bohorodičku) do lietadla, ktoré v roku 1941 obletelo dookola Moskvu a Nemci  veľmi zle dopadli.)  Aj zima 717/718 bola tak studena, že dokonca pôda zamrzla. Keď Arabi zjedli zásoby, tak sa pustili do vlastných koni. A keď zjedli kone začali, ako píše arménsky kronikar, jesť najskôr sluhov a potom súložnice.
Na jar došli arabom 80-tisícove posily a tak sa rozhodli  skoncovať s Božím mestom. Ale na kopcoch sa objavil chán Tervel s armadou. Bulharski jazdci napadli Arabov. 30.000 moslimov dostalo pri ich útoku umiestenku v siedmom nebi. Zvyšok sa v auguste nalodil a vyplával domov. Vo veľkej búrke bolo arabské loďstvo zničene. Nakoniec prežilo len par tisíc útočníkov.

Chán Tervel vládca Bulharov bol prehlásený za Spasiteľa.
Prečo sa o tomto nič neučia naše deti? Prečo sa za záchrancu Európy pred moslimami označuje Karol Martel a jeho víťazstvo v bitke pri Tours v roku 732 A.D.? Lebo platí, že dejiny píšu víťazi. Keď začali osvietenci písať o slávnych udalostiach našej civilizácie, Bulhari boli utláčaní Turkami a Byzancia bola nálepkou pre náboženský a spoločensky úpadok. Tervel bol chánom ortodoxného národa, ktorý nikoho, okrem Rusov a Čechov, nezaujímal. Cisár Leo III. bol vyvrheľ, lebo odňal papežovi prijem z dani zo Sicílie, Kalábrie a Illyrika. Na dôvažok sa tradovalo že zaviedol ničenie svätých obrazov. (Hoci po pravde povedané, prikázal, len to, aby ich umiestniť tak aby ich nemohli boskavať veriaci. Čo je skôr hygienicky ako nábožensky dekrét.). Ozajstne ničenie obrazov začalo neskôr. Leo ešte stihol za svojho panovania v  roku 740 A.D. rozdrviť Arabov pri Akroine a kalifovia museli platiť Byzancii výpalné a pre istotu sa odsťahovali z blízkosti byzantských hraníc radšej do Bagdadu. Jedine veľké a civilizované mesto kresťanstva bolo zachránené.
Konanie chána Tervela ma ale jeden dodnes nevysvetlený moment. Prečo to chán urobil? Síce s predchodcom Lea uzatvoril dohodu, dokonca mal byzantskú princeznú za manželku, ale to v tých časoch vôbec nebolo dôvodom isť ratovať mesto, s ktorým ste permanentne vo vojnovom stave. Tervel sníval tak ako všetci bulharskí cháni o dobití Konštantínopola. Aký mal vážny dôvod ísť do vojny proti presile v cudzí prospech? Bulhari v tom majú jasno. Bol pravým kresťanom, chránil vieru a spasil Európu. Ako slovenský neverec si v tom myslím niečo iné. Tervel, aj keď nebol Slovan, žil so Slovanmi. Keďže vtedajší Slovania sú vlastne všetci Starými Slovákmi, tak už vtedy rozmýšľal ako Starý Slovak: „Keď nepatri Mesto mne, nebude ani tebe Sulejmane!"
http://www.historymuseum.org/news.php?id=116
http://en.wikipedia.org/wiki/Theotokos_of_Vladimir
http://en.wikipedia.org/wiki/Blachernitissa
Bissera V. Pentcheva; Icons and Power: The Mother of God in Byzantium;

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára