nedeľa 26. júna 2011

Anežkin kláštor.

Čo bolo v pri našom výlete do Prahy podľa mňa najlepšie? Kláštor Sv. Anežky českej a v ňom gotické maľby. Niekoľko obrázkov a niekoľko postrehov.
Kláštor slúži ako Národná galéria. Je pri Vltave a tak si trochu pokľučkujete uličkami od orloja. Nachádza sa v ňom expozícia českého maliarstva a sochárstva z obdobia gotiky. Personál hovorí anglicky. Nestáva sa im, že by Slovák alebo Čech bol zvedavý na gotiku. Exponáty sú chránené elektronicky, preto obrazy a sochy mate možnosť vidieť zo vzdialenosti par centimetrov. Mnohé sú vynikajúco zreštaurované. Vrele doporučujem si prezrieť nielen umenie, ale aj veľmi citlivo zrekonštruovane budovy a areál. Ako upútavku Vám predkladám niekoľko fotiek českých krások zo 14. a 15. storočia, ktoré maliari namaľovali ako Pannu Mariu. ( ako Panna Mária vyzerala skutočne, opísal perfektne Lacko Šebák tu: http://sebak.blog.sme.sk/c/173271/Obraz-Panny-Marie-Trnavskej-a-hladanie-jeho-predlohy-v-Rime.html  Ak ste si mysleli, že krásne portrety žien začali Monou Lisou, tak tieto sú o 150 rokov staršie. Sú to gotické maľby na dosky z javorového, zriedkavejšie dubového dreva. Dosky sú potiahnuté ľanovým platnom, na ktoré je nanesených niekoľko vrstiev plavenej kriedy s glejovou vodou. Pozlatené plochy sú vytvorene pomocou podkladového polimentu a plátkového zlata a maľba vaječnou temperou.













Krásky sú „vystrihnuté" z fotiek, ktoré si bez blesku a statívu môžete urobiť. Fotky robil môj brat, ktorý vie fotiť naozaj, nielen zahlcovať memory.
Pýšidlo: Jednu zmenšenú repliku s acrylovými farbami som si vyrobil pre seba. Obrázok je zo scannera, preto zlato je vďaka monochromatickému svetlu scannera  a použitému laku s ochranou pred UV-žiarením zosnímané trochu  ináč.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára