nedeľa 26. júna 2011

Tehla.

Poviete si obyčajná tehla. Kus vyschnutej v lepšom prípade vypálené zmesi hliny a všeličoho iného. Už dlho je s nami. Nepálené tehly sa používali už pred 10 000 rokmi. Prvé tehly ako ich poznáme: pálené a štandardizovaných rozmerov ľudia vyrábali v Mezopotámii. Sumérsky  Uruk  v roku 3500 BCE bol celý z tehál.  Tehla je základ stavebníctva pre svoju dostupnosť, jednoduchosť použitia, odolnosť a pevnosť. A má ešte jednu vlastnosť. Tehla je vhodná na vytvorenie zbierky.
Mam takých zberateľov v rodine. Švagriná a brat zberajú tehly. Začalo to nevinne. Pri návšteve rímskeho tábora v Iži, našli rímsku tehlu s kolkom .  Ľudská zvedavosť čo ten kolok znamená to spustila. Zvedavosť sa rozšírila na značkované tehly v okolí. Až sa z toho nakoniec stalo vážne poznávanie a zberateľstvo.

Tehelňa : Carnuntum LEG*ionis+ XIIII G[emina] (111. - 118./119.)
Rozmer : ? Tegula
Miesto nálezu : Petronell-Carnuntum, Rakúsko

Tehla dokáže veľa vypovedať. Svojim tvarom, rozmermi, vypálením, použitím pri stavbe a hlavne značkou. Mäkký materiál láka použiť značenie. Značky sa vyskytujú v Suméri, Starom Egypte alebo Indii už okolo roku 3000. Napr. ta prvá tehla z Iži. Bola vyrobená rímskou Legio X Gemina, čo bola jedna z najstarších rímskych légii. Légia sa zúčastnila ťaženia Caesara do Galie, a Marca Antónia do Armenie. Od roku 103 A.D. mala posádku vo Vindobone dnešnej Viedni, kde tehlu vyrobili. Desiata légia bojovala na Slovensku pod velením  Marca Aurélia proti Kvádom a potom strážila „náš" Dunaj ďalších 100 rokov.

Tehelňa : (Comes Rudolphus Pálffy [1719 - 1768])
Rozmer : 34x34x52
Miesto nálezu : Červený Kameň,
 Zo zberateľa značkovaných tehál sa nakoniec stane širokospektrálný  znalec. Musí mať v malíčku tehliarsku výrobu od staroveku po súčasnosť. Samozrejmosťou  je znalosť genealógie šľachtických rodov a histórie miest a mestečiek, ktorým tehelne patrili. Musí ovládať stanovenie GPR súradníc zo starých máp, na ktorých objaví nápis téglagyár. Zberateľ má prehľad o architektúre a a stavebníctve od Svätopluka po Mečiara. Tehla donúti naučiť sa maďarský, že prečo? Väčšina našich tehelni bola na juhu Slovenska a tie slovenské sú v tom istom mure pomiešane so svojimi maďarskými sestrami. Preto sa zákonité bude stretávať so zberateľmi z Maďarskej republiky. Podieľať sa na rôznych prednáškach, výmenných akciách a osobných návštevách. Len tak pre predstavu moja švagriná a brat majú katalogizačne spracovaných vyše tisíc tehál. Najlepší maďarský zberateľ ich ma viac ako 13 000. Vyhotovenie katalógu zo zberateľa urobí nielen fotografa, grafika, znoriča v archívoch ale aj sponzora, vydavateľa a osvetového činovníka.

Tehelňa : Senec (Gróf Esterházy Miklós 2. pol. 19. stor.)
Rozmer : 47x17.5x9.5-10
Miesto nálezu : Senec - Horný dvor, majer hospodárska časť

Ak sa rozhodnete zberať tehly, pripravte sa že tehla zmení pohľady na niektoré  vaše potreby. Už vás nezaujíma maximálna rýchlosť, ale maximálna nosnosť kupovaného autíčka. Pri ceste po krajine nepozeráte, čo nového stavajú, ale čo starého búrajú. Dovolenku lietadlom obmedzíte, pre limit váhy batožiny. Predáte byt a kúpite si usadlosť. Samozrejme postavenú z tehál a s veľkou šopou. Ale zbieranie tehál ma aj svoje výhody. Na rozdiel od známok zvyšuje svalovú hmotu. Na začiatku nejde tak do peňazí ako zbieranie falzifikatov Mednyánszkého. A časom sa zbierka rozrastie o tzv. „dupláky" a pravé tie môžete invenčne využiť na dotvorenie priestorov kde bývate alebo v záhrade.
 

Tehelňa : (Comes Paulus Forgách De Gýmes *Pavol IV. 1677 - 1746+)
 Rozmer : 29x14x5,5
Miesto nálezu : Gýmeš, okr. Nitra


Vrele vám do poručujem navštíviť špeciálnu výstavu v Archeologickom múzeu a webovú stránku http://www.laterarius.eu/ . A zistite, že nič poriadne urobene nie je obyčajne, ani tehla.
http://www.snm.sk/?aktualne-vystavy-archeologicke&clanok=later-195-rius-dejiny-tehliarstva-na-slovensku
Obrázky a popis: Ľuba Satková, František Satko:  Zoznam tehál 1. diel, katalóg 2010

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára