utorok, 28. júna 2011

Štrúdľa (samé jedy).

Nemci sa usadili pod Malými Karpatmi vraj po tatárskom vpáde. Iste už vtedy piekli štrúdľu, ale nemali internet a tak si fortieľ odovzdávali po praslici. Niektoré Nemky sa ale zamilovali do slovenských junákov a tak aj Slovenky si odovzdávali fortieľ po praslici. Bohužiaľ vynálezom Tesca sa fortieľ pečenia pravej štrudli navždy stráca. Toto je pokus vyhodiť do cyberpriestoru návod, skôr než ho "civilizácia" navždy zničí.
Čo potrebujeme:
Suroviny:  soľ, hladkú múku, mak, kryštálový cukor, mletý cukor, vlažnú vodu, bravčovú masť, mlieko, bobule hrozna.
Nástroje: kuchyňu, deku, veľkú plachtu, dosku a valček na cesto, trúbu (rúru pre zvyšok Slovenska) na pečenie, sporák, hrnček na vodu a hrnček na masť.
Kuchárku: najlepšie vlastnú mamu .
Cukor, mak, múka
 
Roztopená masť.

Muka + soľ+vlažná voda a vymiešame cesto.

Cesto dáme na dosku a priklopíme na 20 minút  horúcim vajlinkom.

Vyvaľkáme.

Na podlahu dáme teplu deku a na ňu plachtu, ktorú pomúčime.

Cesto dáme na plachu.

Opatrne ho prstami a dlaňami podberieme a naťahujeme do strán.

Cesto musí byt tenké ako cigaretový papier.

Štedro posypeme zomletým makom a kryštálovým cukrom.

Doplníme bobuľami hrozna. (Frankovka Dornfelder)

Pomastíme.

Chytíme plachtu za okraj a začneme rolovať.

Až mame peknú dlhu rolku.

 Konce zahneme na rozmer plechu.

Položíme plech.

Preklopíme a upravíme.

Pomastíme.

Dáme piecť, nastavenie trúby.

Pečieme asi 25 minúť. V 18 minúte 32 sekunde polejeme mliekom a dáme dopiecť.

Takto by mala vyzerať upečená.

A takto ocukrovaná na tanieri.

Stupnica štrúdli.
Bronzova medaila: prézlovo (struhanková) jablková
Strieborná medaila: syrovo jablková, syrovo rebarborová.
Zlatá medaila: makovo čerešňová
Platinová medaila: makovo hroznová.
Záver.
Takáto štrúdľa je smrteľný hriech. Škodí na všetko okrem radosti zo života. S chladeným rizlingom je úplné ideálnym spoločníkom na sledovanie tohoto pekla vonku.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára