Čo potrebujeme:
Suroviny: soľ, hladkú múku, mak, kryštálový cukor, mletý cukor, vlažnú vodu, bravčovú masť, mlieko, bobule hrozna.
Nástroje: kuchyňu, deku, veľkú plachtu, dosku a valček na cesto, trúbu (rúru pre zvyšok Slovenska) na pečenie, sporák, hrnček na vodu a hrnček na masť.
Kuchárku: najlepšie vlastnú mamu .
Cukor, mak, múka

Roztopená masť.

Muka + soľ+vlažná voda a vymiešame cesto.

Cesto dáme na dosku a priklopíme na 20 minút horúcim vajlinkom.

Vyvaľkáme.

Na podlahu dáme teplu deku a na ňu plachtu, ktorú pomúčime.

Cesto dáme na plachu.

Opatrne ho prstami a dlaňami podberieme a naťahujeme do strán.

Cesto musí byt tenké ako cigaretový papier.

Štedro posypeme zomletým makom a kryštálovým cukrom.

Doplníme bobuľami hrozna. (Frankovka Dornfelder)

Pomastíme.

Chytíme plachtu za okraj a začneme rolovať.

Až mame peknú dlhu rolku.

Konce zahneme na rozmer plechu.

Položíme plech.

Preklopíme a upravíme.

Pomastíme.

Dáme piecť, nastavenie trúby.

Pečieme asi 25 minúť. V 18 minúte 32 sekunde polejeme mliekom a dáme dopiecť.

Takto by mala vyzerať upečená.

A takto ocukrovaná na tanieri.

Stupnica štrúdli.
Bronzova medaila: prézlovo (struhanková) jablková
Strieborná medaila: syrovo jablková, syrovo rebarborová.
Zlatá medaila: makovo čerešňová
Platinová medaila: makovo hroznová.
Záver.
Takáto štrúdľa je smrteľný hriech. Škodí na všetko okrem radosti zo života. S chladeným rizlingom je úplné ideálnym spoločníkom na sledovanie tohoto pekla vonku.

Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára