nedeľa 26. júna 2011

Gejza I. mondokoval.

  Pred 20 rokmi som bol v Komárne a počúval som rozhovor dvoch mechanikov o oprave autobusu. Hovorili asi maďarský, ale občas povedali „prevodovkabo" a „diferencialbo". Pýtam sa staršieho kolegu ako to hovorili? Vieš niektoré slova v maďarčine nepoznajú, lebo žijú na tejto strane Dunaja, tak ich nahradzujú slovenskými. On tomu hovoril, že mondokujú. A asi mondokoval aj Gejza I.
Takže, aký mam dôkaz že uhorsky kráľ Gejza I. (1040 - 1077) mondokoval? Pekne pomaly. Dokaz je na najposvätnejšom predmete maďarského národa. Svätoštefanskej korune. Ona sa tak síce vola, ale Sv. Štefan ju nikdy na hlave nemal. Ta pôvodná sa stratila niekde na západe pravé vtedy, keď ju Gejza potreboval. Stratila ako stratila.  Možno ju niekde zašil pápež Gregor VII., ktorý Gejzovi sľuboval kráľovský titul, keď sa stane pápežským vazalom. Ale Gejza sa zavzdušnil a obrátil sa na byzantského cisára Michala VII. Dukasa, ktorý mu korunu poslal. A tak sa spodnou častou dal v roku 1075 korunovať.  Súčasná Sväťa koruna Uhorská je spojenie tejto kontra koruny tzv. korona graeca a jej neskoršej nadstavby korona latina,  ktorá je možno s ostatkov pôvodnej Štefanovej koruny za vlády Belu III.. No a pravé ta krajšia, vzácnejšia a staršia časť obsahuje byzantské zlaté emaily. Spolu so svätými  a Kristom je na nich zobrazený cisár Michal, jeho syn Konštantín a kráľ Gejza. Byzantské emaily sa vyznačujú popisom zobrazenia  gréckym písmom. A tak na medajloniku s Gejzom je napísane:
"ΓΕΩΒΙΤZΑC ΠΙΣΤΟC ΚΡΑΛΗC ΤΟΥΡΚΙΑC" (Geōvitzas pistós králēs Tourkías)
Čo v našej reči niekto prekladá : Gejza verný kraľ Turkov ale ja sa prikláňam skôr k prekladu Klausa Wessela: Gejza veriaci kráľ Turkov. Podotýkam, že pre Byzantíncov boli Maďari Turkami.  Ale čo je zaujímavé je slovo KRALES.  Vyskytuje sa len na tomto medailóne.
 
 Je jednoznačne, že sa nejedna o slovo maďarské, grécke alebo latinské. Je to slovanské označenie panovníka s latinským titulom REX. A tu je čert zakopaný. Prečo cisár Michal dal svojím klenotníkom vyrobiť medailónik so slovanským titulom? Ak si niekto mysli, že preto, lebo mali starú šablonu, ked robili korunu Svätoplukovi, tak sa myli. Tým dôvodom je diplomacia. Byzantínci boli asi najlepší diplomati v histórii. Nikto tak famozne nedokázal ziskat spojencov a rozhnevať proti sebe nepriateľov. Mali dokonca manuál pre prijímanie štátnych návštev a tiež manuál pre oslovenia cudzích vládcov v korešpondencii. Aby sa vyhli prípadnému urazeniu osloveného, používali titul, ktorým sa oslovený označoval sám pred svojimi poddanými. Takže do čistého zlata vytlačili grécke písmena a modrým smaltom vyplnili slovanské slovo KRAĽ, ktorým si hovoril Gejza. Jasnačka,  Gejza I. mondokoval. Nemal vhodne maďarské slovo použil slovanské.
Ale je tam ešte jedno podľa Maďarov srandovne slovo. Keďže niektorí nemôžu akceptovať použitie slovanského kráľ, tak tvrdia, že oni žiadneho kráľa, čo sa volal „Geobitzas" nikdy nemali a práve tento jediny email je nepodarok.
Ilustracia  je z knihy Korunovačne klenoty.

2 komentáre: