nedeľa 26. júna 2011

Mozaika.

Mozaika je večná. Je to jeden z najefektnejších umeleckých prejavov. Ale v našich končinách temer zabudnutá. Preto ma prekvapilo, keď u nás v Pezinku si naivný Talian otvoril štúdio, kde ponúkal mozaiky do interiéru aj exteriéru. Klasické drahé mozaiky podľa rímskych vzorov, ale tiež moderne niekedy až gýčovité scenérie. Ako lákadlo tam mal krásny portrét Verdiho vyskladaný z kúskov rôznych odtieňom bieleho a šedého mramoru.
Dnes sa nové mozaiky u nás robia hlavne pri výzdobe pravoslávnych a gréckokatolíckych kostolov. V Ruskom potoku mi vraveli, že tie ich robili majstri z Ukrajiny. Veľa mozaiok je možne vidieť pri tuláčkach po bývalom rímskom svete. Lebo najkrajšie mozaiky robili Rimania, Byzantínci a Taliani. Rimania si nimi zdobili svoje pribytky v každom kúte impéria. Najbližšia rímska mozaika  je v Carmunte par kilometrov od Bratislavy. Najbližšiu byzantskú uvidíte v Poreči a taliansku v Benátkach. Významné mozaiky sú v Ravenne, južnom Taliansku a na Sicílii. A najvýznamnejšie v Konštantínopoly, dnes Istanbul.
Najslávnejšia rímska mozaika nájdená v Pompejach. Zobrazuje Alexandra veľkého a Dareia v bitke pri Issu. Okrem majstrovského vyhotovenia, je vzácna tým, že sa jedná o mozaikovú kópiu slávneho obrazu maliara Apella, ktorý bol dvorným maliarom Alexandra a zúčastnil sa jeho ťaženia. Takže realita.

Bazilika v Aquilei

Ravenna Sv. Vitale.



Ravenna Baptisterium arianov.

Ravennský menovec.

Mozaiky chrámu Sv. Marka v Benátkach.





Mozaika v kostole Bohorodičky v Konštantínopoly, s prísnym Kristom Pantokrátorom.
 
Mozaika v kostola Chora v Konštantínopoly.

Tu je vidieť vrstvu malty do ktorej bola vsadzovaná mozaika, tiež Chora.

Pravdepodobne najslávnejšia kresťanská mozaika z chrámu Hagia Sophia zvaná Deesis.




Na rímsku mozaiku sa používajú kúsky farebného mramoru, ktoré sa štiepu kladivom na ostrom kline. Zlate kamienky mozaiky sa vyrábajú zatavením zlatej fólie medzi dve vrstvy krištáľového skla. Dnes na moderne mozaiky sa používa špeciálne farebné sklo, z ktorého sa sekajú potrebné dieliky.
Pre lepšiu predstavu pracnosti a ceny: skúsený tvorca mozaiky za deň urobí plochu o veľkosti listu A4. Jeden kilogram zlatých mozaikových sklíčok rozmeru 10x10 mm, vyrábaných byzantským spôsobom, stoji 200 eur a vyplní plochu jedného plus polovicu druhého kancelarského listu A4 . (Bohatstvo Benátok je na strope Sv. Marka) Mozaika Deesis je okrem zlatých dielikov vykladaná aj polodrahokamami,. Jeden kúsok lápisu lazuli (to je ta modra) dnes stoji 7 eur. Najlacnejšie sú kúsky v farebného mramoru, z ktorých si musíte nasekať dieliky, tie stoja okolo 3 eur za kilogram.
A ako dopadol „náš" Talian? Predajňu zatvoril a presťahoval k bohatším ľuďom. Nečudujem sa mu. Ani ja, ktorý som tam mohol oči nechať, som si nedokázal zdôvodniť potrebu kúpiť si nejakú klasickú rímsku.
Všetky fotky robil brat, okrem prvej.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára